Om

Om hundträning

Hundar lever i en värld som de i många avseenden har svårt att förstå. Vi människor har skapat regler och livsstilar som ofta kolliderar med hundens naturliga beteenden och instinkter. Det är upp till oss som ägare att träna våra hundar till beteenden som är acceptabla i människans ögon och att vi skapar den trygghet de behöver för att kunna leva i vårt samhälle.

Hundar förstår inte varför de inte får tugga på skor eller stolsben, gräva upp rabatterna eller jaga grannens katt. Det här är naturliga beteenden för dem och det är viktigt att vi lär oss känna igen dessa för vad de faktiskt är. Först då kan vi förebygga och lösa ev. problem. Vi kan inte bara kräva av hunden att den ska förstå vad vi vill, de pratar inte samma språk som oss. Vi måste jobba/bygga på att skapa en relation med våra hundar med en förståelse för hur de lär och fungerar. När man tänker efter är det smått fantastiskt hur lätt de allra flesta hundar anpassar sig till vårt liv och samhälle. Med det i åtanke är det väl inte mer än rättvist att vi kan försöka förstå våra fyrbenta vänner?

Jag tycker att inlärningspsykologi är väldigt intressant; hur vi på ett effektivt och roligt sätt kan få fram de beteenden vi önskar och jag håller mig uppdaterad om vad som händer inom forskningsområdet. Jag tror på att en sund och trygg relation med våra hundar skapas genom glädje och motivation i inlärningen och gemenskapen, därför utgår jag från att använda positiv förstärkning när jag jobbar med hund. Självklart måste vi lära dem regler och gränser men det utesluter inte att träningen och inlärningen sker på ett roligt och stimulerande sätt.
Att fokusera på det vi vill ha i stället för på det vi inte vill ha gör hundträningen så mycket roligare och livet lite lättare!

Om Lina

Djur har alltid varit ett stort intresse för mig, när jag var yngre var det hästar som gällde. Hundintresset började utvecklas mer runt tjugoårsåldern bl.a. genom en schäfertik som hette Sassa. Så småningom kände jag att jag ville lära mig mer om hundar och när jag flyttade till England påbörjade jag en collegeutbildning i hundpsykologi genom The Animal Care College. Under studietiden arbetade jag deltid som veterinärassistent vilket gav mig bra erfarenheter och tillfälle att studera hundar ännu mer. Jag hade inte möjlighet till egen hund just då men hjälpte till att träna andra hundar, framför allt mina svärföräldrars härliga labrador Rosie. Det var även i England som jag först kom i kontakt med klickerträning, dels genom utbildningen och dels genom en workshop på en lokal hundklubb där jag hjälpte till.

Hemlängtan blev dock för stor och jag fick med mig min engelsman hem till Sverige. När vi väl hade slagit oss till ro blev det äntligen dags att skaffa hund. Det blev en tollartik, Ellie, som gav oss enormt mycket glädje men också en hel del gråa hår. Hon var en utmaning från början och jag lärde mig massor av henne! Vi provade på många olika saker men det vi tränade mest var tävlingslydnad, spår och rallylydnad. Tyvärr hade Ellie otur och var sjuk och skadad mycket under sitt liv så det blev inte så mycket tävlande som jag hade hoppats på. Hösten 2015 var vi tyvärr tvungna att låta Ellie somna in p.g.a. cancer, hon blev 10 år.

Utbildningen som jag hade påbörjat i England var en distansutbildning och jag avslutade den i Sverige med titeln Dip. ACP (Diploma in Advanced Canine Psychology) som följd.

Under -08/-09 gick jag Chicken Camp på House of Learning . Chicken Camp är en serie kurser i Operant Inlärning och Klickerträning där man tränar på höns. Den första delkursen hölls av Marie Fogelquist som driver House of Learning. De tre efterkommande delkurserna hölls av Bob Bailey från USA. Bob Bailey är en av de mest framstående och erfarna djurtränare i världen. Han har tränat över 120 olika djurarter och över 10 000 djur under sin karriär och det är en merit att ha gått kurs för honom.  

I mars 2009 startade jag mitt företag Hundbalans med kursverksamhet och privathandledning.

 

Utbildningar

- Introduction to Canine Psychology, Animal Care College, England -01/-02
  Hundpsykologiutbildning, del 1

Intermediate Canine Psychology, Animal Care College, England -06/-07
  Hundpsykologiutbildning, del 2

-
Advanced Canine Psychology, Animal Care College, England -07/-08
  Hundpsykologiutbildning, del 3

- Chicken Camp, Introduktion, Marie Fogelquist, House of Learning -08
  Delkurs 1; timing, kriterier, förstärkningsfrekvens

- Chicken Camp, Cueing & Criteria Workshop, Bob Bailey, House of Learning -09
  Delkurs 2; signalkontroll, kriterier

Chicken Camp, Chaining Workshop, Bob Bailey, House of Learning -09
  Delkurs 3; beteendekedjor

- Chicken Camp, Teaching Workshop, Bob Bailey, House of Learning -09
  Delkurs 4; instruera/lära ut

Övriga kurser, seminarier

- Starka tillsammans, föreläsning med Jenny Wibäck -17
- Clinic med Maria Brandel & Siv Svendsen -15
- Hundens inre liv, föreläsning med Per Jensen -14
- Den viktiga leken, Tobias Gustavsson SWDI, föreläsning och clinic - 13
- BAT - Behaviour Adjustment Training, tvådagars seminarium med Grisha Stewart -12
- Tvådagars seminarium med Bob Bailey & Parvene Farhoody -11
- Ämnessök, Mats Hedlund & Marie Fogelquist, House of Learning, helgkurs -09 
- Tvådagars seminarium med Kathy Sdao & Ken Ramirez -08
- Tävlingslydnadshelg, Eva Bodfäldt -08
- Tvådagars seminarium med Bob Bailey & Kathy Sdao -07
- Slyngelkurs, Eva Bodfäldt -07